Deccal

Deccal, farklı inançlara göre ahir zamanda, Mesih'in veya Mehdi'nin ikinci kez yeryüzene gelmesinden önce insanlığın dini inançlarını kullanıp saptırarak kötülüğe ve sapkınlığa yönelteceğine inanılan düşünce ya da varlık. Deccal tamamen aynı tanımlara uymasa da Hristiyan ve Musevi inançlarında adı geçen bir varlıktır.

İslam'a Göre

İslam inancında Deccal kavramı tamamen hadislere dayanmaktadır. Kuran'da bu konuda bir ayet yoktur ve Deccal isim olarak geçmez. Ayrıca Deccal kavramının sadece son İslam peygamberi Hz.Muhammed zamanında olmadığı, Hz. Nuh'dan beri tüm peygamberlerin kavimlerini bu konuda uyarmalandan dolayı Deccal kavramının geçmişinin çok eskiye dayandığı söylenebilir. Muhammed, Deccal'i ilk insan Adem'den kıyamete kadar geçen süre içerisindeki en büyük fitne olarak tanımlar. (Fitne kelimesinin Türkçe karşılığı kışkırtmadır, İslam dinine ait bir kavram olarak da insanın akıl ve kalbini doğruya, hak ve hakikatten saptıracak şey anlamındadır):"
Hz. Adem'in yaratılışından itibaren Kıyamete kadar geçen süre içerisinde Deccaldan daha büyük bir hadise (diğer bir rivayette daha büyük bir fitne) yoktur.
Bu bağlamda İslam inancı, Müslümanlara bu konuda devamlı uyanık olmalarını ve Deccali tanıyarak ondan yüz çevirmelerini ve onunla mücadele etmelerini emreder. Ne varki İslam'ın ortaya çıkşından beri İslam alimleri, sahih hadislere bakarak, bir kısmı Deccali reddetmiş ve hadislerin zayıf olduğunu ileri sürmüş, bir kısmı ise bu hadislerde yer alan ifadelerin sembolik olduğunu belirterek bu hadisleri tevil yoluna gitmiştir. Çünkü hadislerde yer alan Deccalin fiziğiyle ilgili ifadeler, eskiden olduğu gibi günümüz alimlerinin de açıklayamayacağı şekilde gerçeğe yakın durmamaktadır. (Minareden daha yüksek olması, alnında kâfir yazısı bulunması, kırk günde dünyayı gezmesi, eşeğinin iki kulağı arasındaki mesafenin 40 arşın olması, bağırdığında bütün dünyanın duyması vb..)Deccal hakkında ayrıca tam bir tanımlamanın olmamasından dolayı tarih içinde pek çok kişi, devlet, fikir hatta araç gereç Deccal olarak tanımlanmıştır.

Hadis'lere göre, Deccal kıyamete yakın bir zamanda Mesih'in dünyaya zuhurundan önce Allah tarafından insanları kötü yola ve imansızlığa çağıran, Âdem ile kıyamet arasındaki vakitte Allah'ın yeryüzüne gönderdiği en büyük fitnedir.
Bir Hadise göre, Hz.Muhammed "Deccal'a denk gelen, ona karşı Kehf Suresi nin ilk ayetlerini okusun" demiştir. Deccal ilk olarak bir kavme gelir daha sonra bu kavme kendisinin onların tanrısı olduğunu ve ona inanmalarını söyler ve bu kavim ona inanır.
Bir hadise göre,Deccal bu kavmin topraklarını verimli kılar, hayvanlarını besili yapar, yağmurlarını çoğaltır. Daha sonra başka bir kavme gider bu kavme de kendisine inanmalarını söyler ama bu kavim onun tanrı olmadığını sadece bir fitne olduğunu söyler. Bunun üzerine deccal bu kavmin topraklarını kurutur, ekinlerini çürütür, kuraklık getirir.
Sonra Mehdi, Deccal'ı aramaya koyulur. Hadise göre Mehdi, Mesih'le beraber Deccal'i yenecek kişidir. Mehdi, Deccal'ın yanına varır.Deccal ona kendisine iman etmesini söyler. Fakat Mehdi kabul etmez. Deccal dev bir kılıçla Mehdi'yi ortadan ikiye keser ve iki parçasını çok uzak ayrı iki noktaya gönderir.
Sonra bu parçaları çağırır ve birleştirir ve tekrar iman edip etmediğini sorar. Mehdi gene iman etmez bu sefer Deccal Mehdi'yi boğazlamak ister ama Allah mehdinin boğazına bakırdan çok sert bir halka koyar ve deccal onu boğamaz. Sonra İsa Şam'daki Ümeyye Camii'nin minaresine iner ve daha sonra Deccal'i Mehdi ile birlikte yener ve insanlığı islama davet görevine başlar.

Eski Ahit ve Yeni Ahit'de benzer bir varlıktan bahsedilmektedir;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder